Därför tar företag företagslån

Ett företag påminner om ett vanligt lån men skillnaden är ett det utfärdas till ett företag, inte till en privatperson. Alla företag har en möjlighet att ansöka och bli beviljade ett företagslån. Det spelar alltså ingen roll vilket typ av företag det handlar om. Däremot kan det vara enklare för stabila företag som har drivit verksamhet i några år och har en viss omsättning att bli beviljade ett lån. Då ser långivaren tydligare att företaget kan betala tillbaka lånet igen.

Ett lån ska ju som bekant alltid betalas tillbaka – företagslån räntor. Lånet ska amorteras med en bestämd summa varje månad. Det finns också företagslån som amorteras varje kvartal eller en gång per år. Förutom att amortera på lånet måste företaget också betala ränta på lånet. Det är den kostnad som långivaren tar för att låna ut sina pengar. Nu har vi rett ut lite kortfattat hur ett företagslån kan fungera, nu ska vi gå in på när och varför ett företag kan behöva ta ett lån.

Ett nystartat företag
När du vill starta ett företag kan du behöva ansöka om ett lån för att utveckla din vara eller tjänst. Du kan också behöva pengar för att anställa rätt kompetens till bolaget eller f

Växa

ör att hyra lokaler och köpa in ett lager. Självklart måste också din produkt marknadsföras så att dina kunder hittar den och köper den. Många företag har stora kostnader i början av sin företagsresa och dessa måste täckas på något sätt. Det är dock inte alltid så enkelt att få ett lån beviljat för ett nystartat företag. En långivare vill veta att lånet kan betalas tillbaka och när företaget inte har en omsättning att visa upp kan många långivare dra sig ur. Det finns dock möjlighet att ansöka om särskilda företagslån via till exempel Almi som är ett svenskt statligt riskkapitalbolag som hjälper företag att finansiera sin utveckling och tillväxt.

Ett etablerat företag
Ett företag som redan har haft sin verksamhet under en period och som redan har en omsättning kan ändå behöva ett företagslån för att finansiera en ny satsning. Företaget kanske vill vidareutveckla sin produkt eller utveckla en helt ny produkt. Då kan det behövas kapital för utvecklingen eller forskningen runt produkten. Ett företag kan också vilja hitta en ny kundkrets till sin produkt. I de fallen behövs det helt enkelt kapital för att marknadsföra sin produkt. Det kan till exempel vara att nå ut till kunder på en annan geografisk marknad men det kan också handla om att hitta en ny kundgrupp. Kanske kunder i en ny ålderskategori eller i ett annat inkomstspann? Ett företag i tillväxt kan också behöva kapital i form av ett företagslån för att flytta till större lokaler, öka på sin lagervolym eller anställa mer personal.

Ett företag i kris
De flesta företag kommer någon gång i en situation med sämre likvida tillgångar. I de fallen kan det helt enkelt bli nödvändigt att låna pengar för att komma ur den ekonomiska svackan. Företaget måste kanske låna pengar för att kunna betala sina fakturor eller för att kunna betala ut löner till sina anställda. När företag i en ekonomisk svacka tar ett lån är det väldigt viktigt att verkligen räkna på lånet så att det inte bara blir ytterligare en kostnad. Lånet måste fungera som en hävstång för att få igång verksamheten igen. När försäljningen ökar stiger omsättningen och företaget kan få loss kapital för att klara sina kostnader igen. Ett företagslån till ett företag i en ekonomisk kris ska alltså bara ses som en kortsiktig lösning för att börja tjäna pengar igen.